Our website uses cookies so that we can provide you a better online experience and service;

by continuing, you agree to our use of cookies in line with our Privacy Statement

Design Ideas from Corian®

Дизајнерски идеи од цврстите површини Corian®

Архитектите и дизајнерите од целиот свет го ценат Corian® на DuPont™ како материјал кој може да ги трансформира нивните најамбициозни визии во реалност.

Користејќи ги специјалните квалитети на Corian® — прозрачноста, живоста на боите, неверојатната способност за термоформирање — креативните иноватори осмислуваат сѐ повеќе возбудливи идеи за вградување на овој сестран материјал во денешните најмодерни дизајни. Ние во DuPont сме посветени на работењето со архитекти и дизајнери, на соработката за обезбедување на креативната заедница со динамични, одржливи решенија за современиот дизајн.

  • Кујна од Regba, Casa fair, 2009 г., Тел Авив, проект на C.B. Chernobilski Group; фотографија на Regba
  • Хотел Sofitel Brussels Le Louise, Белгија, проект на Ентоан Пинто; фотографија на Sofitel
  • Кујна „Black Pepper“ од TM Italia, графичка декорација од Николета Бертолизи; фотографија на TM Italia

Боја без ограничувања

Светли, смели, заситени полни бои, суптилни бели и неутрални нијанси, пастелни нијанси, земјени нијанси, црни и темни бои, персонализирани бои според мострите кои вие ги давате — со цврстата површина Corian®, вашата палета е таква каква што сакате да биде. А многу од боите на Corian® се достапни со неверојатни ефекти: венски дезени, прозрачност или разни степени на текстури.

Синусоидни органски облини

Посакувани во дизајнот на ентериер исто колку што се посакувани и во природниот свет, брановидните облини создаваат драматичен, сензуален стил. Тие можат да омекнат средина која изгледа заканувачки или едноставно да обезбедат ергономски безбеден простор. Еластична при загревање, цврстата површина Corian® може да се оформува во многу облици или да се обработува како дрво за да даде совршено заоблени рабови. Ова на дизајнерите им дава слобода да создаваат иновативни решенија за речиси секакво дизајнерско сценарио.

Прозрачни светлински ефекти

Кога ќе се „искапе“ во светлина, прозрачната цврста површина Corian® пренесува зрачест ефект и длабочина, создавајќи речиси надреална осветленост. Прозрачните бои се достапни во различни густини, што им дава на дизајнерите дополнителен опсег за експериментирање.

Текстура и дезени

Во Corian® може да се гравираат сложени дизајни според прецизни спецификации, преку користење на машини со компјутерска нумеричка контрола (CNC). А цврстата површина Corian® може да се оформува за да се создадат подигнати текстури и дезени на нејзината површина. Овие технолошки напредни техники им овозможуваат на дизајнерите да ги прилагодат површините во своите дизајни на начини кои никогаш претходно не биле возможни.

Обложување на внатрешни ѕидови

Обложувањето на внатрешните ѕидови со цврстата површина Corian® на DuPont™ може да го преобрази вашиот ентериер како ниеден друг материјал. Материјалот Corian® е практично бесшевен и создава суптилна, пријатна позадина за секоја средина — „празен лист“ кој може да се прилагодува со користење на технолошки напредни техники — дозволувајќи им на дизајнерите да им дадат карактер и комуникативност на ѕидната облога и на вертикалните дизајни.

Corian® во надворешна средина

Многу бои на Corian® имаат исклучителна стабилност на бојата и неговата ниска апсорпција на влага и отпорноста на загадување од средината и на условите со влажност и замрзнување, значат дека цврстата површина Corian® останува здрава и хомогена секогаш кога е изложена на природните елементи.

Сензуалната страна на Corian®

Со живи или со смирени бои, со агли или со облини, практично бесшевните линии на цврстата површина Corian® го привлекуваат вниманието на окото, а нејзината свиленкаста мазност претставува вистинско задоволство при допир. Дизајнерите ги истражуваат овие сензуални квалитети, комбинирајќи ја цврстата површина Corian® со светлина, со цел да ги откријат скриените длабочини на материјалот. Тие создадоа скулптури кои будат чувство при допир, како и интригантни дизајнерски инсталации кои ги активираат и насочуваат чувствата, поврзувајќи се со публиката низ целиот свет.

Висока технологија

Со користење на технологија на оптички влакна, цврстата површина Corian® на DuPont™ е преобразена во пано низ кое се видливи светлината и движењата. Со користење на компјутерска технологија, Corian® се има користено за интегрирање екрани и контроли за создавање мултимедијални системи за домашните и специјализираните работни станици во комерцијални средини.

Монолитски степен

Кога се користи во голем опсег, цврстата површина Corian® има класичен изглед и импозантно присуство кое потсетува на мермер или на древен камен. Мазните линии и цврстината која наликува на блок го прават Corian® соодветен за монолитни конструкции како столбови, ѕидови или апстрактни скулптури. Врзивното лепило на DuPont ја спојува цврстата површина Corian® со неприметливи шевови, создавајќи мазна површина и овозможува создавање на големи површини кои изгледаат како да се направени од едно единствено парче.

Добро се сложува со другите

Ниеден материјал не е остров, а честопати комбинацијата од материјали е таа што му дава белег на некој незаборавен дизајн. Цврстата површина Corian® на DuPont™ оди во комбинација — и визуелно, и практично — со широка лепеза други материјали. Таа е природен партнер за сите метали, дрвени материјали, стакла или природен камен, и е соодветна во заднината на вашиот дизајн исто колку што е и доминантна кога е во преден план.

FEATURED